Hormoonverstoorders en hun impact op endometriose

Dit artikel bestaat uit een paar take-aways van de webinar ‘Hoe hormoonverstoorders endometriose beïnvloeden’, gegeven door low tox living expert Marouschka Beckers. Lees ook eerdere artikelen over low tox living en endometriose.

In de moderne wereld worden we dagelijks blootgesteld aan duizenden synthetische stoffen, waarvan sommige de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Deze stoffen, hormoonverstoorders genoemd, hebben een ingrijpend effect op ons lichaam, vooral bij mensen die al gevoelig zijn voor hormonale disbalans, zoals vrouwen met endometriose.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn exogene stoffen, oftewel stoffen van buitenaf, die de werking van hormonen in ons lichaam veranderen. Bekende voorbeelden hiervan zijn xeno-oestrogenen, die de oestrogeendominantie kunnen versterken—een veelvoorkomend probleem bij endometriose. Andere voorbeelden zijn anti-androgenen en stoffen die de schildklierfunctie beïnvloeden.

Hormonen zelf functioneren als boodschappers in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat lichaamsprocessen worden gestart of beëindigd en streven altijd naar balans. Hormoonverstoorders gooien dit systeem echter in de war, waardoor de hormonale balans verstoord raakt en gezondheidsproblemen ontstaan.

De geschiedenis van hormoonverstoorders

In de jaren 60 en 70 kwamen de eerste bewijzen van de schadelijke effecten van hormoonverstoorders naar boven. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat vogels reproductieproblemen ondervonden door de blootstelling aan DDT, een synthetische chemische stof. Later werden ook mannelijke vissen met vrouwelijke kenmerken ontdekt, veroorzaakt door hormoonverstorende stoffen in het water.

Dit waren slechts de eerste signalen van een veel groter probleem: hormoonverstoorders zijn overal. Tegenwoordig bestaan er meer dan 350.000 synthetische stoffen waarvan veel in de industrie worden gebruikt en in ons milieu terechtkomen. Helaas is het lastig te bepalen welke stoffen precies hormoonverstorend zijn, en de effecten van deze 'cocktail' van stoffen zijn moeilijk te onderzoeken.

Waarom zijn hormoonverstoorders gevaarlijk?

Hormoonverstoorders zijn bijzonder gevaarlijk voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen. Er is bewijs dat zelfs een kleine hoeveelheid van deze stoffen al schadelijk kan zijn. Bovendien is het niet altijd de hoeveelheid die het gif maakt, maar de timing van de blootstelling. Specifieke periodes zoals de zwangerschap of de puberteit zijn kritieke momenten waarop blootstelling aan hormoonverstoorders ernstige gevolgen kan hebben.

Enkele beruchte hormoonverstoorders zijn BPA (bisfenol A) en parabenen. BPA, een xeno-oestrogeen, wordt veel gebruikt in plastic producten en is gekoppeld aan verstoringen van de insulinerespons, wat kan leiden tot diabetes. Parabenen en ftalaten, die vaak voorkomen in persoonlijke verzorgingsproducten, worden in verband gebracht met borstweefselafwijkingen en hormonale problemen.

endometriose en hormoonverstoorders

Voor vrouwen met endometriose is het vermijden van hormoonverstoorders van groot belang. Uit recente studies blijkt dat ftalaten significant geassocieerd zijn met een verhoogd risico op endometriose. Daarnaast tonen systematische reviews een verband aan tussen PCB's (polychloorbifenylen) en endometriose.

Het verminderen van de blootstelling aan hormoonverstoorders is daarom een cruciaal onderdeel van het behandelplan voor endometriose. Dit wordt vaak verwezen naar als "Low Tox Living", waarbij je probeert zoveel mogelijk toxische stoffen uit je leefomgeving te weren. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor producten zonder schadelijke chemicaliën en bewust om te gaan met voeding, cosmetica en huishoudelijke producten.

Praktische tips voor low tox living

  1. Vermijd plastic producten: Kies voor glazen of roestvrijstalen alternatieven, vooral bij het opwarmen van eten.

  2. Lees etiketten: Vermijd producten met ingrediënten zoals parabenen, ftalaten, en BPA.

  3. Schone lucht: Zorg voor een goed geventileerde woning en gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen.

  4. Natuurlijke cosmetica: Kies voor verzorgingsproducten zonder schadelijke chemicaliën.

  5. Voeding: Vermijd bewerkt voedsel en kies zoveel mogelijk voor biologische producten.

Hormoonverstoorders zijn een sluipend gevaar dat veel mensen treft, maar vrouwen met hormonale problemen zoals endometriose zijn extra kwetsbaar. Door bewust om te gaan met de producten die je gebruikt en wat je in je omgeving toelaat, kun je de impact van deze stoffen verminderen en je hormonale balans ondersteunen. Low Tox Living is een krachtige stap richting een gezondere levensstijl, vooral als je te maken hebt met een chronische aandoening zoals endometriose.

Meer over Marouschka en haar nieuwste boek over hormoonverstoorders hier.

Vorige
Vorige

Beperkende overtuigingen over een leven met endometriose loslaten

Volgende
Volgende

Beperkende overtuigingen loslaten om je beter te voelen met endometriose