Oh? Zó neem je het beste NSAID’s bij endometriose pijn
Soms lees je dingen, waar je niets vanaf wist omdat niemand het je ooit heeft verteld. Dit was er zo een. Belgisch gynaecoloog Prof. dr. Jasper Verguts legt in zijn boek uit hoe je het beste pijnstillers (NSAID’s) kan nemen bij endo.
Als je voor een natuurlijke aanpak gaat met endometriose, wil je waarschijnlijk geen pijnstillers nemen. Lees dit dan vooral ook niet. Maar bij een holistische aanpak van endo passen pijnstillers best.
Een effectieve aanpak van pijnbestrijding is cruciaal. Hoewel pijnstillers de voortgang van endometriose niet beïnvloeden, spelen ze wel een belangrijke rol bij het verbeteren van de levenskwaliteit. Pijnbestrijding richt zich voornamelijk op het verlichten van symptomen, en niet op het genezen van de aandoening. Maar dat maakt het niet minder noodzakelijk.
Het idee dat je maar moet leren leven met pijn is achterhaald. Een proactieve aanpak, waarbij verschillende opties worden overwogen, kan vrouwen helpen om beter met hun situatie om te gaan. Hoe langer pijnklachten aanwezig zijn, hoe lastiger ze te beheersen worden. Het is dus belangrijk om pijn niet te negeren, maar tijdig actie te ondernemen.
NSAID’s: de basis van pijnbestrijding bij endometriose
Een van de meest gebruikte vormen van pijnbestrijding bij endometriose is het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), zoals naproxen (Aleve Feminax). Deze medicijnen verminderen niet alleen pijn, maar hebben ook een ontstekingsremmende werking. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor endometriose, omdat ontstekingen vaak een belangrijke rol spelen in het veroorzaken van pijn.
Paracetamol, een ander veelgebruikt middel, heeft geen ontstekingsremmende werking. Toch kan het nuttig zijn als aanvulling, vooral bij chronische pijn, om de dosis NSAID’s die je in neemt te verlagen. Dit is belangrijk omdat langdurig gebruik van NSAID’s het risico op bijwerkingen, zoals maag- en darmklachten, kan vergroten. Daarom wordt aangeraden om bij gebruik van NSAID’s ook een maagbeschermer te nemen. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek.
Hoe gebruik je NSAID’s op de juiste manier?
Om de pijn effectief te bestrijden, is het belangrijk om NSAID’s op het juiste moment en in de juiste dosering te nemen. Start al een dag voordat je menstruatie begint met de inname, en zorg ervoor dat je een voldoende hoge dosis neemt. Voor pijn door ontstekingen is minimaal 600 mg per keer nodig. Bij lagere doseringen (200 of 400 mg) werkt het middel alleen pijnstillend en niet ontstekingsremmend.
Naast ibuprofen zijn er andere NSAID’s beschikbaar die vaak een langere werkingsduur hebben, maar ook meer bijwerkingen geven. Onderzoek toont echter aan dat de voordelen van ibuprofen bij endometriose vaak opwegen tegen de nadelen. Bij chronische pijn kunnen langwerkende preparaten worden overwogen, die een constante afgifte van het middel over een langere tijd verzekeren. Dit kan vooral nuttig zijn voor vrouwen met aanhoudende pijnklachten.
Pijn bij endometriose hoeft niet je leven te bepalen. Door tijdig te beginnen met een effectieve pijnbestrijding, zoals het gebruik van NSAID’s, kun je de impact van de aandoening verminderen. Overleg altijd met een arts over de beste aanpak voor jouw situatie en wees niet bang om je opties te bespreken. Het is mogelijk om je pijn beter onder controle te krijgen en je kwaliteit van leven te verbeteren. Wist jij dat je eigenlijk het beste een dag voor je menstruatie kan beginnen? En merk je dan verschil? Laat het ons weten in de comments hieronder en in de community.