Onderzoeksresultaten: Vermoeidheid, holistische therapie, endometriose en adenomyose
Ik heb het je niet alleen gevraagd omdat ik benieuwd was. Ik wilde het zwart op wit zien. En dus deed ik een onderzoek onder honderden vrouwen met endometriose of adenomyose.
De resultaten bevestigen wat ik al jaren hoor in mijn praktijk – maar dit keer zag ik het in cijfers. Duidelijker dan ooit.
1. Elke dag moe is de norm, niet de uitzondering
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 72% van de vrouwen elke dag vermoeid is. Niet af en toe. Niet alleen rondom de menstruatie. Elke. Dag. En dat is geen “ik heb slecht geslapen”-moe, maar het soort moe dat je lijf stilzet. Moe als in: de trap op is een overwinning.
Bijna 40% gaf aan dat hun vermoeidheid hen belemmert in sociale activiteiten. Je vrienden zien, naar een verjaardag gaan of gewoon gezellig meedoen – het kost te veel. En dat is frustrerend. Want niemand ziet aan je hoe zwaar het is om “gewoon” mee te doen.
2. Werken of leven – je moet kiezen
Wat me raakte, is dat veel vrouwen zich gevangen voelen tussen werk en leven.
“Ik wil een goede moeder zijn, én mijn werk kunnen doen, én energie overhouden voor mezelf,” schreef iemand. Maar het lukt niet. Bijna 67% gaf aan dat werk invloed heeft op hun vermoeidheid, en het lukt vaak niet om daarna nog te ‘leven’.
De vermoeidheid maakt je wereld kleiner. Niet omdat je minder wilt, maar omdat je minder kúnt.
3. Veel geprobeerd – weinig resultaat
Wat vrouwen al deden om hun energie terug te krijgen?
67% probeerde voeding
63% deed aan meditatie of mindfulness
59% werkte aan betere slaap
42% volgde medische behandelingen
33% zocht hulp in holistische therapieën
En tóch zeggen veel van hen: “Ik voel me nog steeds uitgeput.”
De rode draad? Er mist samenhang. Veel losse dingen, maar geen overzicht. Geen diepere grip op waarom je zo moe bent – en hoe je daar blijvend iets in kunt veranderen.
4. Wat vrouwen echt nodig hebben, is méér dan een tipje hier en daar
Wat ik tijdens het onderzoek merkte? De behoefte ligt veel dieper dan “gewoon wat meer rust nemen” of “beter eten”. Veel vrouwen willen snappen wat er echt onder hun vermoeidheid ligt. Niet alleen symptoombestrijding, maar inzicht. Begrijpen wat hun lichaam vertelt, en hoe ze daar op kunnen reageren zonder zichzelf te verliezen in schuldgevoel of prestatiedrang.
Ze zoeken praktische tools, ja. Maar ook erkenning. Bevestiging dat ze niet gek zijn, dat ze niet ‘lui’ zijn. Ze willen handvatten die niet alleen vandaag helpen, maar ook volgende maand – als hun cyclus weer een ander verhaal vertelt.
Wat mij opviel: de vrouwen die al veel geprobeerd hebben, zijn niet op zoek naar nóg een lijstje met tips. Ze willen rust. Richting. Een plan dat klopt bij hoe ze zich écht voelen. En dat begint bij begrijpen wat er energetisch, hormonaal en emotioneel gebeurt in hun lijf.
Veel vrouwen voelen intuïtief: het zit dieper. Alleen voeding of slaap is niet genoeg. Je mag anders naar je lichaam leren luisteren. Begrijpen wat het zegt. Grenzen voelen en respecteren, zonder schuldgevoel.
5. Daarom geef ik deze masterclass – en is ‘ie nu gratis te volgen
Omdat ik deze cijfers niet kon negeren. Omdat ik zie hoeveel vrouwen elke dag blijven vechten met hun lijf. Omdat ik weet dat het anders kan – en dat je geen 100 boeken hoeft te lezen of honderden euro’s hoeft uit te geven om een eerste stap te zetten.
In de gratis masterclass leer je:
waarom je zo moe bent (en nee, dat is niet alleen door pijn)
welke drie energielekken jouw herstel blokkeren
wat je vandaag al kunt doen om je systeem te kalmeren
én hoe je op een zachtere manier kunt gaan leven met meer energie
Je hoeft het niet meer allemaal zelf uit te zoeken
Meld je hier gratis aan voor de masterclass Vermoeidheidsklachten aanpakken bij endometriose.
Je krijgt helderheid. Grip. En vooral: een gevoel van hoop dat het écht anders kan.
Zonder pushen. Zonder jezelf voorbij te lopen. Maar met zachtheid en richting.