Doelen stellen die wél realistisch zijn met endometriose

Met endometriose kan het soms lastig zijn om doelen te stellen die haalbaar en realistisch aanvoelen. Misschien merk je dat je met energie- en pijnpieken te maken hebt, en dat je hierdoor snel ontmoedigd raakt of het gevoel krijgt dat je niet vooruitkomt. Toch kunnen doelen stellen – op een manier die past bij jouw lichaam en grenzen – een krachtige manier zijn om een gevoel van richting en voldoening te behouden. In dit artikel deel ik strategieën om realistische doelen te stellen, speciaal afgestemd op de uitdagingen en wisselende energielevels die bij endometriose kunnen horen.

Stap 1: Focus op haalbare, flexibele doelen

Bij het stellen van doelen is het belangrijk om te beginnen met flexibiliteit. Dit betekent doelen stellen die aanpasbaar zijn als je lichaam om rust vraagt. Het helpt je om positieve stappen te zetten zonder jezelf te overvragen. Denk hierbij aan doelen die je in kleine, haalbare stappen kunt opsplitsen, zodat je altijd iets bereikt, ook op mindere dagen.

Voorbeeld van een flexibel doel: In plaats van “Elke ochtend mediteren,” kun je het doel stellen: “Drie keer per week een korte meditatie doen, wanneer mijn lichaam het toelaat.” Zo creëer je ruimte voor dagen dat je energie lager is en verlies je geen energie aan dingen die toch niet lukken (en je jezelf daarover opvreet).

Actie: Maak een lijst van drie doelen die voor jou belangrijk zijn en formuleer ze op een manier die ruimte laat voor flexibiliteit. Voeg woorden toe zoals "wanneer het mogelijk is" of "in mijn eigen tempo."

Stap 2: Gebruik de ‘één-ding-per-dag’-aanpak

Voor veel vrouwen met endometriose kan een volle agenda overweldigend zijn. Door te kiezen voor één hoofddoel per dag, blijf je vooruitgaan zonder jezelf te overweldigen. Dit kan betekenen dat je op dagen met minder energie één kleine taak doet, zoals een korte wandeling, terwijl je op betere dagen misschien meer kunt ondernemen.

Voorbeeld van een ‘één-ding-per-dag’-doel: Stel het doel om dagelijks één taak te doen die je dichter bij een groter doel brengt, zoals een project afronden of een hobby oppakken. Op die manier kun je consistent werken aan je doelen zonder jezelf te forceren.

Actie: Maak een lijst van activiteiten die passen bij jouw doel en deel deze in op basis van hoeveel energie ze kosten. Schrijf elke dag één ding uit je lijst op dat je wilt proberen te doen.

Stap 3: Creëer een balans tussen rust en productiviteit

Voor iedereen met endometriose is rust essentieel. In plaats van te streven naar alleen maar productiviteit, kun je doelen stellen die zowel rust als activiteit bevatten. Zo blijf je in balans en voorkom je dat je over je grenzen gaat. Dit kan betekenen dat je doelbewust tijd inplant voor hersteltijd, net zo belangrijk als andere taken.

Voorbeeld van een balansdoel: “Ik besteed elke dag 30 minuten aan zelfzorg, zoals mediteren, journalen, of een warm bad nemen.” Dit soort doelen helpen je om hersteltijd te zien als een waardevol onderdeel van je dag, in plaats van een ‘pauze’ van je echte doelen.

Actie: Maak een lijst van hersteloefeningen die je helpen om je lichaam tot rust te brengen. Plan elke dag een moment in om aan deze oefeningen toe te komen, bijvoorbeeld in de ochtend of avond.

Stap 4: Focus op doelen die passen bij jouw energieniveau

Bij endometriose kan je energieniveau per dag wisselen, dus is het belangrijk om doelen te stellen die passen bij hoe je je voelt. Door je doelen aan te passen op basis van je energie, kun je realistisch blijven en voorkom je frustratie. Maak bijvoorbeeld een overzicht van doelen die je kunt bereiken op een lage, gemiddelde en hoge energiedag, zodat je altijd opties hebt die passen bij hoe je je voelt.

Voorbeeld van energieniveau-gerichte doelen:

  • Lage energie: Rustige ademhalingsoefeningen of luisteren naar een audioboek.

  • Gemiddelde energie: 15 minuten wandelen of een paar pagina’s lezen.

  • Hoge energie: Een groter project oppakken, zoals werken aan een creatief doel of koken.

Actie: Stel drie doelen op voor elk energieniveau. Op die manier heb je altijd een doel klaarstaan, ongeacht hoe je je die dag voelt.

Stap 5: Reflecteer regelmatig en pas je doelen aan

Doelen stellen is geen eenmalig proces. Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren en je doelen aan te passen. Zo kun je blijven luisteren naar je lichaam en je doelen bijsturen wanneer dat nodig is. Deze flexibiliteit voorkomt dat je jezelf afkeurt als het even minder gaat en helpt je om milder voor jezelf te zijn.

Reflectievragen voor maandelijkse evaluatie:

  • Welke doelen gingen makkelijk en gaven energie?

  • Welke doelen voelden zwaar of niet haalbaar?

  • Welke aanpassingen kan ik maken om mijn doelen beter te laten aansluiten bij mijn energie en gezondheid?

Actie: Plan elke maand een moment in om je doelen te evalueren en aan te passen. Door deze reflectie creëer je een systeem waarbij je niet vastloopt, maar ruimte hebt om bij te sturen.

Stap 6: Vier kleine successen

Vaak focussen we ons op het eindresultaat en vergeten we de kleine successen onderweg te vieren. Zeker bij endometriose kan het vieren van kleine stappen je motivatie verhogen en je helpen om positief te blijven, ook wanneer het lastig is. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een succesdagboek of door jezelf een kleine beloning te geven wanneer je een doel bereikt hebt.

Voorbeeld van een succesdagboek: Noteer elke dag iets kleins dat je hebt bereikt, zoals een rustige wandeling of het bereiden van een gezonde maaltijd. Dit helpt je om je bewust te worden van je vooruitgang.

Actie: Kies een manier om je successen bij te houden, zoals een notitieboek, app of kalender. Noteer elke week een paar momenten waarop je een kleine stap hebt gezet in de richting van je doelen.

Dus: stel doelen die werken voor jou

Het stellen van realistische doelen met endometriose vraagt om mildheid, flexibiliteit en een goede balans tussen rust en activiteit. Door doelen op te delen in kleine, haalbare stappen en regelmatig te reflecteren, kun je vooruitgang blijven boeken op een manier die bij je past. Dit proces helpt je niet alleen om doelen te behalen, maar ook om in verbinding te blijven met wat goed voelt voor jouw lichaam en geest.

Het belangrijkste is dat je doelen stelt die werken voor jou. Je kunt trots zijn op elke stap, hoe klein ook, want elke stap vooruit brengt je dichter bij een leven vol rust en vervulling 🫶

Vorige
Vorige

Hoe je moeilijke gesprekken over wat je doet in het dagelijks leven kunt aanpakken

Volgende
Volgende

Warm en ontstekingsremmend: heerlijke drankjes voor de feestdagen bij endo