Hoe je moeilijke gesprekken over wat je doet in het dagelijks leven kunt aanpakken
Het kan ongemakkelijk zijn om in sociale settings de vraag te krijgen: "Wat doe jij in het dagelijks leven?" Zeker als je chronisch ziek bent, ziek thuis zit en geen baan hebt, of als je energie schaars is. Luister ook de podcast aflevering die over dit onderwerp is opgenomen:
Waarom deze vraag zo confronterend is
Als je ziek bent of een andere levensstijl hebt, kan deze simpele vraag onverwacht confronterend voelen. Misschien ben je net met moeite naar een verjaardag of event gekomen en weet je dat het je dagen van herstel zal kosten. Het idee om dan uit te leggen dat je "niets" doet, voelt niet alleen ongemakkelijk, maar benadrukt ook een realiteit die je liever niet voortdurend wilt bespreken.
Daarnaast gaat deze vraag vaak gepaard met verwachtingen. De maatschappij lijkt werk als belangrijkste aspect van iemands identiteit te zien. Mensen die je goed kennen, zullen deze vraag waarschijnlijk niet stellen omdat ze je situatie begrijpen. Maar in nieuwe sociale settings kan het zo'n drempel vormen dat je deze situaties gaat vermijden.
Het probleem met werk als identiteit
In het boek dat in onze boekenclub werd besproken, werd benadrukt dat je identiteit niet gebaseerd zou moeten zijn op wat je doet. Er is vaak een innerlijke stem die zegt dat je meer moet verdienen, dat werk belangrijker is dan zingeving, of dat het normaal is om een hekel aan je werk te hebben. Maar wie bepaalt eigenlijk wat je moet doen?
Het is waardevol om jezelf deze vragen te stellen:
Waar ben je bang voor als je niet werkt of geen duidelijk antwoord hebt?
Welke verwachtingen voel je, en waar komen die vandaan?
Wie zegt dat werk de belangrijkste waarde in je leven moet zijn?
Voor veel mensen, zeker als je chronisch ziek bent, is het antwoord vaak complexer dan een standaard beroepstitel. En dat is helemaal oké.
Hoe je de vraag kunt aanpakken
1. stel een wedervraag
Een simpele manier om met de vraag om te gaan, is door hem te beantwoorden met een wedervraag zoals: "Hoeveel tijd heb je?" Hiermee maak je duidelijk dat het antwoord niet simpel is en geef je jezelf wat ruimte. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Mijn dagen zien er anders uit dan die van de meeste mensen. Ik focus op balans en mijn energie." Dit geeft een open, maar niet overdelend antwoord.
2. houd het neutraal
Je hoeft niet je hele levensverhaal te delen. Het kan vermoeiend zijn om telkens te moeten uitleggen waarom je niet werkt of wat je situatie is. Een neutraal antwoord zoals: "Ik zit momenteel thuis en focus op mijn gezondheid," is vaak genoeg.
3. benoem wat je wél doet
Als je liever een positieve draai wilt geven, kun je benadrukken wat je wel doet. Bijvoorbeeld: "Ik besteed mijn tijd aan creatief werk, het onderhouden van mijn sociale netwerk, en mijn persoonlijke ontwikkeling." Dit laat zien dat je actief bezig bent zonder meteen in te gaan op je beperkingen.
Hoe je positief kunt blijven en je energie behoudt
Als je antwoord geeft op de vraag "Wat doe jij in het dagelijks leven?", kan het nuttig zijn om de nadruk te leggen op wat je wel doet. Bijvoorbeeld: "Ik besteed veel tijd aan zelfzorg en zoek manieren om balans te vinden in mijn dagen." Dit soort antwoorden zijn niet alleen eerlijk, maar kunnen ook inspirerend werken en zelfs gelijkgestemde mensen aantrekken.
Met zulke antwoorden kun je ook mensen filteren. Degenen die niet echt geïnteresseerd zijn, zullen vaak snel afhaken, terwijl mensen die echt willen weten hoe jouw leven eruitziet, doorvragen. Dit helpt je om je energie te sparen en alleen te investeren in gesprekken die voor jou waardevol zijn.
Grenzen stellen en jezelf beschermen
Soms is het nodig om grenzen te stellen, vooral wanneer iemand blijft doorvragen. Je kunt iets zeggen als: "Ik begrijp dat je nieuwsgierig bent, maar het is lastig om precies uit te leggen wat het inhoudt." Of: "Ik wil het hier nu liever niet over hebben." Dit voorkomt dat je opnieuw energie verliest door je situatie steeds uit te moeten leggen.
Bij mensen die je al langer kent, kun je wat meer details geven, zoals: "Mijn dagen zijn aangepast aan wat mijn lichaam aankan, en dat verschilt per dag." Je hoeft echter niet verder te gaan dan wat goed voelt. Het is oké om te zeggen dat je geen antwoord hebt of dat je er niet verder op in wilt gaan.
Meer over grenzen stellen met endometriose en het belang daar van in de Terugval Management Course en de Membership.
Metaforen als krachtig hulpmiddel
Een andere effectieve strategie is het gebruik van metaforen om je situatie uit te leggen. Een voorbeeld hiervan is de Spoon Theory, die uitlegt hoe energie voor iemand met een chronische ziekte als lepels wordt verdeeld over de dag. Je kunt ook iets eenvoudigers zeggen, zoals: "Mijn leven is een beetje zoals een telefoon met een kleinere batterij. Ik moet goed letten op waar mijn energie naartoe gaat."
Metaforen maken complexe situaties begrijpelijker en zorgen ervoor dat je minder hoeft uit te leggen. Ze geven mensen een beeld, zonder dat je al je energie in een uitgebreide uitleg hoeft te steken.
Ontdek de echte intentie achter de vraag
Vaak stellen mensen de vraag "Wat doe jij in het dagelijks leven?" zonder echt te overwegen wat ze ermee bedoelen. Door een ander soort antwoord te geven, kun je ontdekken of ze oprecht geïnteresseerd zijn of gewoon uit beleefdheid iets zeggen. Deze bewustwording kan je helpen om gesprekken beter te navigeren en je energie te beschermen.
Blijf trouw aan jezelf
Gesprekken zoals deze kosten vaak veel energie, vooral als je het gevoel hebt dat je jezelf moet verdedigen. Door korte en neutrale antwoorden te geven of door je grenzen duidelijk te stellen, kun je deze impact verminderen. Test eens verschillende benaderingen en kijk welke het beste werkt voor jou.
Meer tips voor energiebehoud
Als je meer manieren wilt ontdekken om energie te behouden en positiever om te gaan met sociale situaties, dan raad ik je aan om lid te worden van Dé Endometriose Community Membership (hier). Hier delen we holistische therapietips die je kunnen helpen om je energie te managen en je welzijn te verbeteren. Het is niet mogelijk om endometriose te genezen, maar je kunt wel leren hoe je je leven zo prettig mogelijk kunt maken.
Wil je ook dieper ingaan op onderwerpen zoals zelfzorg, balans vinden en intuïtief leven? Sluit je dan aan bij onze holistische boekenclub (hier).