Mentale veerkracht en omgaan met pijn: psychologische technieken die je nu kunt toepassen
Bij endometriose ervaren we niet alleen fysieke pijn, maar ook de emotionele gevolgen die deze pijn met zich meebrengt. Mentale veerkracht helpt om die pijn beter te dragen en geeft ons tools om met stress en emoties om te gaan. Hoewel de pijn niet altijd onder onze controle ligt, kunnen we wél werken aan onze mentale weerbaarheid en hiermee onze kwaliteit van leven verbeteren. In de Membership zijn er allerlei tools en artikelen te vinden die hier bij helpen, maar lees vooral verder om vandaag nog aan de slag te gaan:
1. Bewustwording van pijn en emoties
Pijn en emoties zijn sterk met elkaar verbonden. Wanneer de pijn opkomt, kan deze meteen negatieve gevoelens zoals frustratie, angst of verdriet oproepen. Het helpt om je hiervan bewust te worden. Observeer bijvoorbeeld wat voor emoties er in je opkomen wanneer de pijn erger wordt, en merk op hoe die emoties de pijnervaring zelf beïnvloeden. Door simpelweg te erkennen wat er speelt, creëer je een moment van ruimte en rust, waarin je even niet door die emoties wordt meegezogen.
Praktijkvoorbeeld: Probeer, wanneer de pijn komt opzetten, je ademhaling te vertragen en zachtjes te benoemen wat je voelt. Denk aan iets simpels als: "Ik voel pijn, en ik voel ook frustratie." Hiermee neem je een observerende positie in ten opzichte van je emoties, wat het makkelijker maakt om niet direct in paniek te raken. Het Mindfulness Workbook kan hier bij helpen.
2. Het ontwikkelen van gezonde, steunende gedachten
Gedachten spelen een grote rol bij de manier waarop we pijn ervaren. Wanneer we onszelf vertellen dat we deze pijn “niet aankunnen” of dat deze “nooit zal veranderen,” kan dat de ervaring intensiveren. Een stap om mentaal veerkrachtiger te worden is om deze gedachten te herkennen en bewust te veranderen in steunende gedachten.
Tip: Schrijf elke ochtend een paar helpende gedachten op, zoals: "Ik heb dagen gehad met minder pijn, en ik zal weer dagen hebben waarop ik me sterker voel." Of: "Deze pijn definieert niet mijn hele leven, ik ben meer dan mijn pijn." Door deze gedachten actief te herhalen, bouw je langzaam meer mentale kracht op.
3. Het leren accepteren van pijnlijke momenten
Accepteren dat de pijn er is, is niet hetzelfde als opgeven. In plaats van continu te vechten tegen de pijn of jezelf af te vragen waarom jíj het moet meemaken, kan het helpen om te accepteren dat het een onderdeel van je dag is op dit moment. Dit haalt de innerlijke strijd weg en zorgt voor minder stress in het lichaam.
Probeer jezelf te trainen in ‘radicale acceptatie’. Dit betekent dat je bewust erkent: “De pijn is er vandaag, en dat is oké.” Door deze houding creëer je ruimte om je te focussen op de dingen die je wél kunt doen, en voorkom je dat de pijn je hele dag overheerst.
4. Sociale steun: het belang van praten
Het delen van wat je doormaakt kan een groot verschil maken. Hoewel je omgeving misschien niet volledig begrijpt wat je voelt, kan het uiten van je gevoelens opluchten en een gevoel van verbinding geven. Het gevoel niet alleen te zijn in je ervaring biedt vaak al mentale verlichting. In de Terugval Management Course hebben we verschillende tips om daar mee om te gaan, ook met de teleurstelling als vrienden of familie je dan niet begrijpen of serieus nemen.
Praktische tip: Maak het een gewoonte om regelmatig met een vriend(in) of familielid te praten over hoe je je voelt. Het hoeft niet altijd om de pijn te gaan; simpelweg een luisterend oor vinden, zonder dat er direct oplossingen worden aangedragen, kan heel steunend zijn.
5. Zelfzorg voor lichaam én geest
Zelfzorg is een onmisbare factor bij het opbouwen van mentale veerkracht. Kleine rituelen en momenten van zorg helpen niet alleen je lichaam te ontspannen, maar versterken ook je geest.
Voorbeelden van zelfzorg:
Rustmomenten nemen: Plan dagelijks een paar momenten waarin je helemaal niets hoeft te doen. Zelfs een paar minuten op de bank zitten met een kop thee kan al helpen.
Luister naar ontspannende muziek of een audioboek: Afleiding kan soms precies datgene zijn wat je nodig hebt om even uit je hoofd en weg van de pijn te komen.
Oefen dankbaarheid: Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent, hoe klein ook. Door te focussen op het positieve, creëer je mentale veerkracht.
Download nu de guide
Verschillende tips hoe jij holistisch voor jezelf kan zorgen met endometriose.
Mentale veerkracht is niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat, maar een vaardigheid die je beetje bij beetje opbouwt. Door bewust te werken aan steunende gedachten, sociale verbondenheid en zelfzorg, leg je een stevige basis om beter met de pijn en de ups en downs van endometriose om te gaan.
Wil je meer hierover leren? Word dan nu lid van Dé endometriose Community Membership voor meer tools om aan de slag te gaan!