Lifestyle Blog
Onderwerpen
- Angst
- Automatiseren
- Balans
- Boeken
- Challenges
- Chronische Pijn
- Chronische pijn
- Column Noni
- Cycle
- Dankbaarheid
- De endometriose Balansschaal
- Doelen zetten
- Doelen zetten & intenties
- Dé endometriose Balansschaal
- Energetisch welzijn
- Feestdagen
- Fertiliteit
- Film tips
- Geld + Financiën
- Geluk
- Grenzen aangeven
- Hormonen
- IVF
- Loslaten
- Luister naar je lichaam
- Mentale Gezondheid
- Recepten
- Routines
- Rouw
- Seizoenen
- Sociaal
- Sociaal leven met endometriose
- Supplementen
- Symptomen
- TCM
- Terugval
- Tried & Tested
- Vijf Elementen
- Voeding
- Zelfliefde
- Zelfvertrouwen
- Zelfzorg
- Ziekenhuis tips
- Zorgverzekeringen
- doelen zetten & intenties
- endometriose activisme
- endometriose automatiseren
- endometriose behandeling
- endometriose vermoeidheid
- film tips
Challenge december: het nieuwe jaar voorbereiden
December is een ideale maand om stil te staan bij wat we willen voor het nieuwe jaar, maar als je leeft met een chronische ziekte, kan doelen stellen een uitdaging zijn. Doelen lijken soms te groot en ver buiten bereik, en ons energiepeil of gezondheid kan ons flink in de weg zitten. Toch kan het hebben van concrete, haalbare doelen helpen om richting te geven en meer voldoening uit het dagelijks leven te halen.
Column Noni: Black Friday, koop dit alsjeblieft niet
Als je vandaag ( Black Friday ) één ding leest, laat het deze blog zijn. Geloof deze endo/marketingmeid, je hébt niets nodig. Je kunt nog alles goed doen en nog steeds mega veel last van de endometriose hebben. Er is namelijk niets aan te doen, over te zeggen of aan te genezen. Mijn eigen ervaring is: je kan al jaren bezig zijn met alles uitproberen, maar de endo 'groeit' niet minder.
De impact van stress op chronische ziekten
Stress. We hebben er allemaal mee te maken, maar vaak onderschatten we hoe groot de impact ervan kan zijn op onze gezondheid. Chronische stress is niet zomaar iets waar je even doorheen komt met een paar vrije dagen of een avondje Netflix. Het is een sluipmoordenaar die diepgaande gevolgen kan hebben voor je lichaam en geest. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en chronische ziekten. Lees het hier!
Van overleven naar leven: hoe je mentale veerkracht opbouwt met chronische pijn
Chronische pijn verandert de manier waarop we ons dagelijks leven ervaren. Voor velen wordt het een kwestie van overleven, waarbij elke dag een nieuwe uitdaging biedt. Mentale veerkracht is echter de sleutel om verder te gaan dan enkel overleven en om een leven op te bouwen dat voldoening en vreugde biedt, ondanks pijn.
Klachten verminderen door los te laten
Loslaten is een concept dat veel mensen bekend in de oren klinkt, maar toch niet altijd gemakkelijk te integreren is in het dagelijks leven. Of het nu gaat om het loslaten van emotionele pijn, oude gewoontes, relaties, of zelfs fysieke klachten – loslaten kan een diepgaand effect hebben op je welzijn. Onderschat dit niet! Lees dus snel verder!
Beste zorgverzekering voor endometriose in 2025: vergelijk vergoedingen en premies
Met endo is het belangrijk om een zorgverzekering te kiezen die aansluit bij jouw specifieke zorgbehoeften. Endometriose kan leiden tot klachten waarvoor behandelingen zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of specifieke medicatie nodig zijn. Deze worden niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Chronische pijn en relaties: communiceren over pijn zonder schuldgevoel
Chronische pijn beïnvloedt niet alleen je eigen leven, maar ook de relaties met de mensen om je heen. Het kan lastig zijn om je pijn openlijk te delen zonder het gevoel te hebben dat je anderen belast of dat je als ‘zwak’ wordt gezien. Communicatie is echter essentieel om begrip te kweken en te voorkomen dat je gevoelens van eenzaamheid of isolatie ervaart. In dit artikel ontdek je hoe je op een gezonde manier kunt communiceren over pijn zonder schuldgevoelens en hoe je daarmee je relaties kunt versterken.
Jezelf accepteren met endometriose: rouwen, loslaten en doorgaan
Endometriose verandert niet alleen je lichaam, maar ook hoe je naar jezelf en je toekomst kijkt. Je dagelijkse leven kan er anders uitzien, en dat kan veel emoties losmaken. Het pad naar zelfacceptatie begint met het toelaten van deze gevoelens en stap voor stap een nieuwe balans vinden. Je moet door drie belangrijke pijlers om hier goed mee om te gaan en het een plekje te geven: rouwen, loslaten en doorgaan.
Van kennis naar actie: waarom toepassen cruciaal is
Veel vrouwen die leven met endometriose verdiepen zich in holistische methoden om hun symptomen te verlichten. Van mindfulness en ademhalingstechnieken tot acupressuur en kruiden, het internet en boeken staan vol informatie. Het kan onwijs productief voelen om naar dingen op zoek te gaan als je ziek op de bank ligt. Je struint misschien fora af, TikTok, leest in Dé endometriose Community en voel je heel productief. Je bent actief bezig met je gezondheid, toch? Maar alleen kennis opdoen is niet genoeg om echt verschil te maken.
Wat is chronische pijn en hoe beïnvloedt het de psyche?
Chronische pijn gaat vaak verder dan fysieke ongemakken; het heeft een diepe impact op je geestelijke gezondheid, stemming en zelfs je zelfbeeld. In dit artikel leggen we uit hoe chronische pijn ontstaat, wat de invloed ervan is op de psyche, en waarom cognitieve gedragstherapie (CGT) een effectieve benadering kan zijn om hier beter mee om te gaan.
Zelfzorg en pijnmanagement: hoe kleine acties grote mentale voordelen kunnen bieden
Zelfzorg wordt vaak gezien als iets waar je veel tijd en energie voor nodig hebt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Voor mensen met chronische pijn kan zelfs een klein zelfzorgmoment een groot verschil maken. Het gaat om het bouwen van gewoontes die je ondersteunen, en je energie en stemming positief beïnvloeden.
Omgaan met pijn en het versterken van je mentale veerkracht
Leven met endometriose brengt niet alleen fysieke pijn met zich mee; de constante pijn kan ook onze mentale gezondheid en emotionele veerkracht onder druk zetten. Tijd om te onderzoeken we hoe we vanuit een mentaal perspectief beter met pijn om kunnen gaan, en hoe we onze mentale veerkracht systematisch kunnen versterken om dagelijkse uitdagingen te verlichten.
endometriose en sociale klasse: de verborgen invloed van inkomen op kwaliteit van leven en zorg toegang (onderzoeksrapport)
Naar aanleiding van een artikel dat we lazen over een onderzoek over de invloed van sociale klasse bij de kans op de overlevingskansen bij kanker, trokken we de conclusies door naar endometriose. Hoewel de focus in dit onderzoek ligt op kanker, zijn er zeker parallellen te trekken naar endometriose en hoe sociaaleconomische verschillen ook hier van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van leven en toegang tot zorg.
Mentale veerkracht en omgaan met pijn: psychologische technieken die je nu kunt toepassen
Bij endometriose ervaren we niet alleen fysieke pijn, maar ook de emotionele gevolgen die deze pijn met zich meebrengt. Mentale veerkracht helpt om die pijn beter te dragen en geeft ons tools om met stress en emoties om te gaan. Hoewel de pijn niet altijd onder onze controle ligt, kunnen we wél werken aan onze mentale weerbaarheid en hiermee onze kwaliteit van leven verbeteren.
Ontdek de kracht van radicale zelfacceptatie
Heb je ooit gemerkt dat je jezelf overbelast om anderen gelukkig te maken, zelfs als je lichaam schreeuwt om rust? Dat kan een teken zijn dat je jezelf misschien nog niet volledig accepteert zoals je bent, lees verder waarom.
3 snelle tips om ontstekingen te verminderen bij endometriose
We weten natuurlijk niet precies wat werkt met endo, maar met het verminderen van ontstekingen in je lichaam zul je waarschijnlijk wel een verschil merken in hoe je je dagelijks voelt. Naast het verlichten van pijn, helpen ontstekingsremmende aanpassingen in je levensstijl om je energieniveau en algehele welzijn te verbeteren. Tijd voor wat snelle tips dus! Hier zijn drie snelle, praktische tips om ontstekingen te verminderen.
De psychologie achter chronische pijn
Chronische pijn is iets waar veel vrouwen met endo mee worstelen, maar dat betekent niet dat het iets is waar je geen controle over kunt krijgen. Door verder te lezen ga jij je pijn beter begrijpen. Wanneer je weet wat er in je lichaam gebeurt, kun je beter reageren op de signalen die het geeft. Dit zorgt ervoor dat je stap voor stap de pijn minder overweldigend maakt.
Negatieve zelfpraat bij endometriose: hoe je gedachten je lichaam kunnen beïnvloeden
Wanneer je leeft met een chronische ziekte zoals endometriose, kunnen negatieve gedachten en zelfkritiek ongemerkt een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Het komt vaak voor dat gedachten zoals "Waarom moet ík nu altijd pijn hebben?" of "Ik kan niets goed doen door deze ziekte" op de achtergrond blijven draaien. Deze vorm van negatieve zelfpraat kan niet alleen je humeur beïnvloeden, maar ook je lichaam en energieniveau. Het goede nieuws? Er zijn manieren om je gedachten te herstructureren, zodat je liefdevoller en meer ondersteunend naar jezelf kunt kijken, zelfs tijdens moeilijke dagen.
Challenge november: radicale zelfacceptatie
Het geheim naar meer rust en balans met endometriose? Doe mee met onze nieuwe challenge! Onze Radicale Zelfacceptatie Challenge is geïnspireerd door de principes van Louise Hay's Je kunt je leven helen. Deze challenge is ontworpen om je te helpen met de diepere acceptatie van jezelf, je lichaam, en je leven, ondanks de obstakels van endometriose. Radicale acceptatie betekent dat je volledig en zonder oordeel accepteert wie je bent, inclusief je pijn, uitdagingen en beperkingen.
De challenge sluit ook mooi aan bij het boek van Dé Holistische Boekenclub van November, namelijk, de moed van imperfectie van Brené Brown.
Vroeg opstaan in de winter met endometriose: slim of juist extra belastend?
Voor veel mensen kan vroeg opstaan voordelen hebben, zoals meer tijd voor jezelf en productiviteit. Maar bij endometriose, zeker in de winter, kan vroeg opstaan voordat de zon opkomt juist een extra uitdaging vormen. Als je toch een ochtend persoon bent, lees dit artikel om te bedenken of je het ook in de winter doet.