Lifestyle Blog
Onderwerpen
- Angst
- Automatiseren
- Balans
- Boeken
- Challenges
- Chronische Pijn
- Chronische pijn
- Column Noni
- Cycle
- Dankbaarheid
- De endometriose Balansschaal
- Doelen zetten
- Doelen zetten & intenties
- Dé endometriose Balansschaal
- Energetisch welzijn
- Feestdagen
- Fertiliteit
- Film tips
- Geld + Financiën
- Geluk
- Grenzen aangeven
- Hormonen
- IVF
- Loslaten
- Luister naar je lichaam
- Mentale Gezondheid
- Recepten
- Routines
- Rouw
- Seizoenen
- Sociaal
- Sociaal leven met endometriose
- Supplementen
- Symptomen
- TCM
- Terugval
- Tried & Tested
- Vijf Elementen
- Voeding
- Zelfliefde
- Zelfvertrouwen
- Zelfzorg
- Ziekenhuis tips
- Zorgverzekeringen
- doelen zetten & intenties
- endometriose activisme
- endometriose automatiseren
- endometriose behandeling
- endometriose vermoeidheid
- film tips
Zorgen voor je eigen energie met endo
Leven met endo vraagt meer van je dan enkel omgaan met fysieke pijn. De constante vermoeidheid, mentale druk en emotionele impact kunnen je energie volledig opslokken. Daarom is het essentieel om bewust bezig te zijn met je energie en deze actief te beheren.
endometriose pijn bestrijden
Pijn is helaas nou eenmaal vaak de belangrijkste klacht bij endo. Het is daarom heel belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben hoe jij wil om gaan met de pijn. Het beïnvloedt niet alleen je lichaam, maar heeft vaak ook invloed op je emoties, energie en dagelijks leven. Daarom is het essentieel om een persoonlijke strategie te ontwikkelen om met de pijn om te gaan. In dit artikel ontdek je hoe je pijn kunt benaderen op een manier die past bij jouw behoeften, met praktische tips en tools om meer grip te krijgen op je situatie.
Hoe hou je je doelen flexibel zonder op te geven
Het stellen van doelen is belangrijk, maar wat als je merkt dat je doelen niet altijd passen bij hoe je je voelt of wat je aankan? Zeker als je leeft met endometriose, weet je dat er dagen zijn waarop je minder kunt dan je zou willen. Het kan verleidelijk zijn om doelen helemaal los te laten als ze even niet haalbaar lijken, maar door je doelen flexibel te maken, kun je doorgaan zonder ze volledig op te geven. In dit artikel deel ik praktische strategieën om je doelen aan te passen zonder de essentie uit het oog te verliezen.
Tried & Tested: Action acupressuurmat
Acupressuur matten zijn een populair hulpmiddel binnen de holistische wereld, vooral als je last hebt van chronische pijn of gespannen spieren. Toen ik zag dat Action een budgetvriendelijke variant aanbood, moest ik deze proberen. Uit ervaring weet ik dat ze meestal het tienvoudige zijn van de prijs bij de Action, dus ik was benieuwd. Niet iedereen met endo heeft een groot budget, en als ervaren acupressuurmatten ligger (elke dag!) weet ik er wel het één en ander van.
Oorlogswaarschuwing Rutte: Essentiële items voor je endometriose-noodpakket
In tijden van stress, zoals tijdens een crisis of noodsituatie, kunnen vrouwen met endometriose extra uitdagingen ervaren. Het onderhouden van een zekere mate van voorbereiding kan cruciaal zijn, niet alleen om fysieke pijn te beheersen maar ook om mentale rust te bewaren. Hoewel de gedachte aan preppen voor sommigen misschien overdreven lijkt, zijn er specifieke manieren waarop je je kunt voorbereiden zonder in paniek te raken. Lees het nu!
Omgaan met schuldgevoelens en sociale druk
Het kan moeilijk zijn om ‘nee’ te zeggen, vooral tijdens sociale gelegenheden zoals de feestdagen of verjaardagen, wanneer de verwachtingen hoog zijn. Schuldgevoelens en sociale druk kunnen ervoor zorgen dat je geneigd bent om over je grenzen heen te gaan. Hoe kun je omgaan met deze uitdagingen en jezelf kunt toestaan om prioriteit te geven aan je eigen welzijn? Je leest het hier.
Terugkijken op stressmomenten en lessen leren
We kennen allemaal stressmomenten: dagen waarop alles te veel lijkt, pijn of vermoeidheid alles moeilijker maakt, of momenten waarop je het gevoel hebt dat je lichaam je tegenwerkt. Je wilt deze dagen het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar terugkijken op deze stressmomenten kan enorm waardevol zijn. Door te reflecteren op wat er precies gebeurde en welke lessen we eruit kunnen halen, wordt het makkelijker om in de toekomst beter met stress om te gaan. In dit artikel bied ik een stappenplan aan om op een constructieve manier terug te blikken op stressvolle situaties. Het helpt je om patronen te herkennen en krachtigere, beter passende strategieën te ontwikkelen.
Waarom je vooruitgang soms niet ziet (en wat je daaraan kunt doen)
Ken je dat gevoel? Je doet je uiterste best: je eet gezond, zorgt goed voor jezelf, en toch lijkt er niets te veranderen. De pijn blijft. Je energie komt en gaat. En je vraagt je af: "Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?" Dat gevoel kan slopend zijn. Vooral omdat vooruitgang bij een chronische ziekte zoals endometriose niet altijd zichtbaar is. Hoe meet je groei, als het lijkt alsof je elke dag weer opnieuw begint?
Hoe je moeilijke gesprekken over wat je doet in het dagelijks leven kunt aanpakken
Het kan ongemakkelijk zijn om in sociale settings de vraag te krijgen: "Wat doe jij in het dagelijks leven?" Zeker als je chronisch ziek bent, ziek thuis zit en geen baan hebt, of als je energie schaars is. Luister ook de podcast aflevering die over dit onderwerp is opgenomen:
Doelen stellen die wél realistisch zijn met endometriose
Met endometriose kan het soms lastig zijn om doelen te stellen die haalbaar en realistisch aanvoelen. Misschien merk je dat je met energie- en pijnpieken te maken hebt, en dat je hierdoor snel ontmoedigd raakt of het gevoel krijgt dat je niet vooruitkomt. Toch kunnen doelen stellen – op een manier die past bij jouw lichaam en grenzen – een krachtige manier zijn om een gevoel van richting en voldoening te behouden. In dit artikel deel ik strategieën om realistische doelen te stellen, speciaal afgestemd op de uitdagingen en wisselende energielevels die bij endometriose kunnen horen.
Warm en ontstekingsremmend: heerlijke drankjes voor de feestdagen bij endo
Tijdens de feestdagen denken we vaak aan uitgebreide diners, maar vergeet niet dat wat je drinkt ook invloed heeft op hoe je je voelt. Als je leeft met endometriose, kun je ontstekingsremmende drankjes inzetten om je lichaam te ondersteunen én te genieten van feestelijke smaken. Lees snel verder!
Maak een gezondheids- en energiedoelenbord
Een doelenbord, of vision board, kan een krachtige manier zijn om je gezondheids- en energiedoelen visueel vast te leggen. Met een duidelijk beeld van je doelen voor je ogen word je dagelijks herinnerd aan wat je wilt bereiken.
endometriose Food swaps voor de feestdagen – zelf koken vs. bij anderen eten
De feestdagen staan vaak synoniem met gezelligheid, uitgebreid eten en soms overvolle borden vol lekkernijen. Maar als je leeft met endometriose, kunnen deze dagen ook uitdagend zijn. Wat je eet, kan namelijk een groot verschil maken in hoe je je voelt. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je minder kunt genieten. Met slimme food swaps en een beetje voorbereiding kun je nog steeds genieten van heerlijke maaltijden én je lichaam ondersteunen. Of je nu zelf kookt of aanschuift bij anderen, we hebben praktische tips en swaps verzameld om de feestdagen soepel door te komen.
Sociale scripts die je nodig hebt bij endometriose
Handig voor de feestdagen maar vooral: voor iedereen met endo. Want het gaat voorkomen dat je een van deze scripts nodig hebt, en het is goed om alvast een idee te hebben van een aantal dingen die je kan zeggen, in plaats van niet goed uit je woorden kunnen komen door de brain fog en pijn van het moment.
Oh? Zó neem je het beste NSAID’s bij endometriose pijn
Soms lees je dingen, waar je niets vanaf wist omdat niemand het je ooit heeft verteld. We leggen uit hoe je het beste pijnstillers (NSAID’s) kan nemen bij endo.
Als je voor een natuurlijke aanpak gaat met endometriose, wil je waarschijnlijk geen pijnstillers nemen. Lees dit dan vooral ook niet. Maar bij een holistische aanpak van endo passen pijnstillers best.
Effectief communiceren over je grenzen met endometriose
Effectieve communicatie over je grenzen is een essentiële vaardigheid, niet alleen tijdens de feestdagen maar het hele jaar door. Wanneer je fysieke of emotionele grenzen hebt door bijvoorbeeld een chronische aandoening, is het van belang dat je helder kunt aangeven wat je nodig hebt. Hiermee voorkom je niet alleen overbelasting, maar bouw je ook begrip op bij de mensen om je heen wat jullie uiteindelijk closer zal maken! Lees hoe je dat doet.
endometriose Advent Kalender: 10 dagen endometriose feest tips & content!
De feestdagen staan voor de deur – een periode die vaak als gezellig en feestelijk wordt gezien. Maar met endo kunnen de feestdagen ook best een uitdaging zijn. Van vermoeidheid tot lastige eetmomenten en het gevoel dat je niet echt mee kunt doen… Het kan soms meer stress opleveren dan plezier.
Dit jaar willen we daar verandering in brengen met iets speciaals: Dé endometriose Community Adventskalender! Een uniek concept dat je helpt om deze feestperiode lichter en leuker te maken, op een manier die bij jou past. Inschrijven is gratis!
Reflecteer op wat je écht gelukkig maakt ondanks de pijn
Met endo kan het soms lastig zijn om momenten van geluk te ervaren te midden van pijn en ongemak. Toch zijn er vaak kleine, waardevolle dingen die ons gelukkig maken – zelfs als het leven niet altijd gemakkelijk is. Reflecteren op deze momenten kan helpen om beter om te gaan met de zware dagen en meer vreugde te vinden in het dagelijks leven. Een aantal tips!
Mentale schoonmaak aan het einde van het jaar is een must met endo
Opruimen klinkt misschien als een simpele taak, maar het kan een grote impact hebben op zowel je fysieke als mentale welzijn. Zeker met endometriose, kan het gevoel van controle en rust dat opruimen biedt, een enorme opluchting zijn. Deze maand bespreken we in de Membership hoe opruimen niet alleen je huis, maar ook je mentale ruimte kan transformeren, en hoe dit je helpt om een betere connectie met jezelf te krijgen en uiteindelijk dus ook om een leuker leven te kunnen leven mét endo.
Reflecteer op je energieniveau van het afgelopen jaar
Met endometriose kan energiemanagement een uitdaging zijn. Pijn, vermoeidheid en andere symptomen maken het moeilijk om elke dag consistent te functioneren. Juist daarom is het een MUST om jaarlijks stil te staan bij je energieniveau en patronen te herkennen die je kunnen helpen om volgend jaar sterker en veerkrachtiger te beginnen. In dit artikel krijg je reflectieve vragen, tips en een plan van aanpak om je energiebalans te herstellen.